• RAA er åben igen! • Webshop er åben igen! • Besøg vores fysiske butik i Aarhus •

Aspargestærte med kulinariske linser

Sanne Oda Møller  •  1 time  •  6  personer
...

Udenfor den danske sæson er asparges ikke en helt problemfri grøntsag, da de som mange andre fødevarer importeres fra varmere egne. Udlandske

asparges får derfor et stort CO2-aftryk ved den lange transport, men tilmed har de også brug for en stor mængde vand for at gro, hvilket medfører  et massivt vandaftryk.

Udenlandske asparges store vandaftryk

Peru er verdens største eksportør af grønne asparges. Aspargesene dyrkes især i Ica-regionen, som ligger op ad Atacama-ørkenen. Her ligger en del store producenter, som hvert år eksporterer asparges for lidt over 3 milliarder kroner. 

  Asparges trives i sand, og derfor er ørkenen et perfekt sted at gro asparges. Dog kræver aspargsene konstant vanding for at gro optimalt. Derfor bores der flere brønde, så der kan hentes mere vand op fra undergrunden.  

lca-regionen er samtidig hårdt ramt af klimaforandringer, hvilket medfører et varmere klima. Når aspargsene vandes sker der pga. den høje temperatur en stor fordampning af vand. Pga. klimaforandringer er regionen også ramt af smeltende gletsjere og snedække. Disse forandringer påvirker den naturlige tilførsel af vand til området. Som konsekvens af dette bliver de tørre perioder endnu varmere og resultere i alvorlige tørke. Mens der i de vådere perioder sker oversvømmelser, som kan forme vådområder og søer, der dog på sigt tørre ud.  

Alt dette resulterer i en alvorlig vandmangel hos lokalbefolkningen og de mindre bønder i området. De tvinges til at hente vand ulovligt eller betale for det, og værste fald må de forlade området og deres gårde.  

Der er rigtig mange grunde til at spise lokale råvarer i sæson, og dette her er endnu en god grund! Hvis du vil kan aspargestærten laves på næsten udelukkende danske ingredienser.

 

 

Ingredienser

Tærtebund

75 g groftmalet dalarhvede*
125 g hvid hvedemel* 
1 dl vand
½ dl rapsolie*
1 tsk. salt*

1 æg til pensling*

Tærtefyld

425 g grønne asparges*
90 g kulinariske linser*
Et halvt løg evt. 1 frisk løg*
3-4 kviste citrontimian*
1 fed hvidløg*
1 dl creme fraiche (eller soyafløde)
4 m/l æg*
1 tsk. salt*
1 tsk. dijonsennep
Friskkværnet peber*

* Kan købes i RAA.

Opskriftsnoter 

 • Kan du ikke finde citrontimian, så brug fx almindelig timian, purløg, bronzefennikel eller dild.

 • Tærten kan også laves med vores belugalinser.

 • Hvis du gerne vil undgå mælkeprodukter, kan du erstatte creme fraichen med soyafløde.

 • Har du ikke har bee’s wrap, kan du bruge vitawrap i stedet for.

 

Fremgangsmåde 

Tilberedning af linser 

1. To dl. vand og linserne hældes sammen med et nip salt i en lille gryde og sættes til at koge. Når linserne koger skrues der ned til middelvarme og linserne koges i ca. 10 minutter.

2. For at spare energi kan du nu slukke for blusset og lad gryden stå med låg på, i ca. 7 minutter på det varme blus, indtil linserne er møre. Hold endelig øje med linserne, komfurer er så forskellige.
3. Hæld vandet fra og lad linserne køle af.

  Tærtebunden

  Imens linserne koger kan du gå i gang med tærtebunden.
   

  1. Alle ingredienser blandes sammen i en skål og samles til en kugle. Dejen skal ikke æltes, som en bolle- eller brøddej, da glutennetværket helst ikke skal aktiveres for meget. Så vil tærtedejen nemlig boble op. 

  2. Tærtedejen pakkes ind i et stort stykke beeswraps og lægges på køl i 30 minutter.
  3. Efter de 30 minutter, fordeles tærtedejen ud i formen (24 cm). Sørg for, at den når helt op til kanten, da dejen under bagning godt kan trække sig lidt sammen.
  4. Prik derefter dejen godt med en gaffel.

  5. Forbag tærtedejen i 10 minutter ved 180 grader varmluft. Tag herefter tærten ud og pensel straks med et sammenpisket æg.

   Tærtefyld

   1. I en skål piskes æg sammen med creme fraichen/soyafløden, sennep samt salt og peber.

   2. Skyl aspargesene og bræk enderne af, hvor de naturligt knækker. Alt efter størrelsen på dine asparges lægges fire store eller otte små asparges til side til at komme på toppen af tærten. Hvis dine er asparges er store (som dem på fotoet), skæres de midt over. Resten af dine asparges skæres i stykker af ca. ½ cm.

   3. Løg og hvidløg hakkes fint.

   4. Citrontimian nippes af deres stilk.

   5. Kom de snittede asparges, løg, hvidløg, citrontimian og de kogte linser i skålen med æg, creme fraiche og sennep. Rør det hele godt sammen.

    Tærten samles 

    1. Kom fyldet i tærtebunden og placer de hele eller halve asparges på toppen.

    2. Tærten bages færdig i 25-30 minutter ved 180 grader varmluft. Hold godt øje med den og prik i midten af tærten med en kødnål for at tjekke, om den er færdig. Tærten er færdig, når der ikke længere sidder tærtefyld på nålen.

      

     God Appetit!